סעיפי הדוח
דבר מטה הבטיחות; תכנית כוכבי הבטיחות; ערך החודש מתכנית כוכבי הבטיחות; סטטוס חברות בתכנית כוכבי הבטיחות; פינת הסמינרשת; סיכום אירועי בטיחות עם נפגעים בדרגת בינוני ומעלה; ניתוח אירועי בטיחות, בהם ניתן דגש ללקחים מבוססי ניתוח משו"ב של תכנית כוכבי הבטיחות; פינת מידע מטעם המוסד לבטיחות ולגיהות; חדשנות ויישומים טכנולוגיים בענף הבניה; ציון לשבח לחברת בנייה לה יש ארבעה ואף חמישה כוכבי בטיחות.
דבר מטה הבטיחות של ענף הבניה
אפס תאונות – כל יום מחדש
חבריי הקבלנים והיזמים שלום רב.
שנת 2025 נפתחה ואיתה, שורה ארוכה של הזדמנויות ושל אתגרים.
בצד האתגרים, אנו נמשיך לבנות את ארצנו תוך כדי לחימה בזירות השונות ותוך כדי מתח בטחוני מתמיד, העלול להשפיע על העובדים ועל המנהלים ועלול להטות את הקשב ואת הריכוז של כולנו במצבים מסוימים. אנא תנו את דעתכם לכך.
בצד ההזדמנויות, אנו נתמקד בגיוס של כוח אדם ישראלי לענף הבנייה, מתוך כוונה להקטין את התלות שלנו בכוח אדם זר ולהבטיח את המשך השיפור בביצוע הבטיחות, באמצעות כוח אדם מקומי, שנחשף או שייחשף לערכי המצוינות הבטוחה.
כאן המקום לשוב ולהזכיר כמה מערכי היסוד של תכנית כוכבי הבטיחות, שתוסיף להיות תכנית הדגל של ענף הבניה בישראל:
– המוכנות חשובה יותר מהתפוקה והיא מאפשרת אותה.
– חובת הזהירות הכללית מסייעת לכולם להתמודד עם דחפים, שעלולים להסתיים בתאונות.
– חובת הזהירות המוגברת מחדדת את תודעת האחריות של מנהלים ושל בעלי תפקידים.
–תגמול עובדים על ביצועי בטיחות ראויים ועל מוטיבציה של עובדים מתקשים לשפר את ביצועיהם, הנה דרך המלך לטיפוח עובדים ולהנעתם לפעול נכון.
– הבקרה העצמית מבטיחה את השיפור המתמיד.
חברים יקרים,
עלינו לזכור כל העת, כי מרבית התאונות ניתנות למניעה ויותר מכך, עלינו לפעול כל העת תוך יישום כלל הזהב – אפס תאונות, כל יום מחדש.
שלכם,
מטה הבטיחות של ענף הבניה בישראל.
תכנית כוכבי הבטיחות
מאמן כושר אישי: תכנית כוכבי הבטיחות ממשיכה לצמוח ולהוסיף ערך לחברות הבנייה. חברת צומ"ת בטיחות מפעילה כלי חדש לשיפור ושימור ערכי תכנית כוכבי הבטיחות בקרב חברות הבנייה, להן יש כבר כוכבים. חברת צומ"ת בטיחות מספקת "מאמן כושר אישי", חונך מטעמה, אשר מלווה את חברת הבנייה במועדים מסוכמים איתה ותומך בהטמעת ערכי התכנית. נכון להיום יש מאמן כושר אישי שכזה למספר חברות והמשובים מצוינים.
ניתוח אירועי בטיחות ומוכנות – משו"ב: לאור איסוף נתוני ניתוחי משו"ב מחברות בנייה, להן יש שני כוכבי בטיחות ומעלה, ניתן כבר להפיק תובנות ולזהות מגמות, על בסיס המידע הקיים.
כבר כעת ניתן לראות כי 83% מהאירועים התרחשו כאשר ראש הצוות לא נכח בנקודת העבודה.
90% מהאירועים הינם נת״בים, שלא זוהו ע״י ראשי הצוותים (ברוב המקרים כלל לא חיפשו נת״בים כנדרש בתדריך לפני משימה).
70% מהאירועים הינם נת״בים, שזוהו ע״י הפועלים, אך הם בחרו להמשיך לעבוד על אף הנת״ב.
ניתוח קצר זה מדגיש שהערכים הבאים לא באו לידי ביטוי באופן הנדרש באירועים הללו:
״הסמכות להגיד לא״
״חובת הזהירות״
״התערבות עמיתים מונעת״
אנו בצומ"ת בטיחות נמשיך וננתח באופן עיתי את נתוני התחקירים, הנאספים ומצטברים במערכת המשו"ב. אנו שבים ומודים להנהלות חברות הבנייה על נכונותם לתחקר ולהשתמש במערכת המשו"ב.
כוכב ה(מ)צפון
ערך מתכנית כוכבי הבטיחות – תדריך לפני משימה
בין ההתנהגות הלא בטוחה של העובד ובין אחריות הארגון לתרבות המצוינות ובטיחות, מתקיימת תוכנית כוכבי הבטיחות . התוכנית מבוססת על 3 קבוצות של ערכים )סט של ערכים הוא זה המגדיר תרבות וחברה( . שלוש קבוצות הערכים נועדו לאפשר ולחזק את השינוי התרבותי המתבקש. בדוח זה אנו מתמקדים בערך "קיום אחראי ישיר לכל משימה".
הגדרה: בכל משימת עבודה יוגדר ראש צוות ו/או אחראי אחר מטעמו, בעיקר לבטיחות העובדים.
הכוונה בערך זה היא למנות אדם אחד, בכל צוות המבצע משימת בניה כלשהי, לאחראי על הצוות. כל מלאכה או פעולה תחל רק לאחר שראש הצוות ו/או מי מטעמו, מכיר באחריותו לבטיחות עובדים הכפופים לו והבטיח את בטיחותם, זאת בנוסף לאחריותו לביצוע המשימה על הצד הטוב ביותר. אותו אחראי ישיר אמור להעביר את התדריך לפני משימה לצוות שלו.
ערכי תכנית כוכבי הבטיחות, אשר להם זיקה לערך "קיום אחראי ישיר לכל משימה": "מוכנות"; "תדריך לפני משימה"; "חובת זהירות מוגברת".
סטטוס חברות בתוכנית כוכבי הבטיחות
כ- 200 חברות בנייה ותשתיות בישראל מקיימות תהליך הסמכה לתוכנית כוכבי הבטיחות.
עד כה הוסמכו 110 חברות בניה לכוכב ראשון, 75 הוסמכו לכוכב שני, 54 הוסמכו לכוכב שלישי, 40 הוסמכו לכוכב רביעי ועוד 31 חברות הוסמכו לכוכב חמישי.
פינת הסמינרשת 
בתאריך 2025.1.29 התקיים סמינרשת של פורום קהילת כוכבי הבטיחות.
בסמינרשת השתתפו כ- 28 חברי קהילה. המטרה העיקרית של הסמינרשת היא לאפשר שיח רוחבי
בין חברי קהילת כוכבי הבטיחות, בינם לבין עצמם, ולאפשר שיח עומק בין חברי הקהילה למטה הבטיחות.
בסמינרשת האחרון עלו הנושאים הבאים:
• אלוף )מיל'( איל בן ראובן, ראש מטה הבטיחות בענף הבנייה –הדגש בשנת 2025 יהיה
"הסתערות" מחודשת על הבטיחות בענף הבניה; תכנית כוכבי הבטיחות היא מוצר מצוין
כשהוא ממומש כראוי; נדרש להמשיך ולהרחיב את קהילת הכוכבים ולהוסיף חברות בניה
קטנות, גדולות וקבלני משנה; מבקש מחברות כוכבי הבטיחות לפרסם את היותן חלק
מהקהילה.
• מר דוד יהלומי, מנכ"ל הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה – עדיין עובדים על תקציב 2025 , לא יהיה קיצוץ בנושאי בטיחות; "מהפכת" תכנית כוכבי הבטיחות היא הדרך הנכונה ואנו צריכים להיות מובילים בעולם בנושא; שינוי התרבות צריך להגיע עד לאחרון העובדים.
• שרון קציר, חונך צומ"ת – תמצית נושאי דו"ח הבטיחות של חודש דצמבר.
• מר אלעד רונן, חברת אוטוס אבטחה – אבטחת אתרי בניה תוך העזרות בטכנולוגיה.
• גברת ליהי בכר, חברת אטמוס בטיחות – טכנולוגיית דיווח על אירועים מסכני חיים (חוסר עיגון, הנפות מסוכנות, חוסר בגידור) באתרי בניה.
• מר מתי רביבי – בשנת 2024 היו כ- 10 הרוגים בתאונות לכל 100,000 עובדי בנייה. זה שיפור משנת 2023 , אך עדיין לא עומד ביעד של מטה הבטיחות; יש לשים דגש על קידום מצוינות בטוחה – מצוינות מונעת תאונות ומקדמת איכות ניהול וביצוע; בדרך של תכנית הכוכבים, ניהול על פי ערכים, תוצאות בטיחותיות הן מדד למצוינות; בשנת 2025 נגביר קצב הצטרפות של חברות בניה וקהילה ונגדיל שימוש בטכנולוגיות בענף הבניה; יינתן דגש להבאת עובדים ישראלים לענף ("לוחמים בונים ארץ"); נתקדם להגדרת תו תקן ישראלי למדיניות בטוחה, על בסיס תכנית כוכבי הבטיחות.
• מר מיכאל סלומון, מנכ"ל צומ"ת בטיחות – כופר בפרדיגמה "ידע עושה הבדל" וטוען שעשייה עושה הבדל. חונכי צומ"ת מחויבים לכך שעובדי ומנהלי חברות הכוכבים ינצלו ידע לעשייה וכסוכני שיחבור, יעצימו את השינוי התרבותי וההתנהגותי בחברות הבניה; חוזר ומדגיש את חשיבות חידושי ההסמכה ויוצא בקריאה להנהלות החברות להיעזר ב"מאמן כושר אישי", חונך צומ"ת של החברה, בכדי לשמר את המצוינות והבטיחות בחברה.
סמינרשת יתקיים בכל יום רביעי אחרון בחודש – מוזמנים להשתתף!
סיכום אירועי בטיחות עם נפגעים בדרגת בינוני ומעלה לשנת 2025
בחודש ינואר נהרגו 2 עובדים במהלך ביצוע עבודות בנייה, 1 מתוכם הוא עובד בעל אזרחות זרה.
בנוסף, 5 עובדים נפצעו קשה ו- 27 נפצעו בינוני בתאונות עבודה בענף הבנייה. רוב הנפגעים הם כתוצאה מנפילה מגובה וכתוצאה מנפילת חפצים מהגובה.
ניתוח אירועי בטיחות ומוכנות – משו"ב (מוכנות, שליטה ובקרה)
משתפרים תמיד!
מצורפים אירו עים מהתקופ ה האחרונה. תיאור האירועים, ניתוח האירוע והמסקנות בהתאם לפורמט 'משו"ב', המהווה כלי עיקרי לתחקור אירועי בטיחות לטובת שיפור מתמיד :
אירוע 1 תיאור כללי – בעת פירוק טפסנות, נצפה העובד עומד על מוט ברזל בתוך פיר, כאשר הוא אינו קשור לנקודת עיגון . השגיאה האחרונה – אי שימוש בציוד מגן בעת עבודה בגובה. מאפייני העבודה – פירוק טפסנות בפיר (חלל מוקף). שני עובדים . סביבת עבודה – חלל מוקף (פיר). סביבה מאורגנת, עובדים בסמוך. ללא מגבלות מזג-אוויר או ראות. פערי כשירות – לא נמצאו. פערי מוכנות ציוד וציוד מגן אישי – מדרך עבודה לא תקני. פערי מוכנות מקצועית – ללא פערים . תדריך ר"צ לפני משימה – התקיים תדריך ראש צוות, אך הוא לא נכח בנקודת העבודה . מה קרה ברגע שלפני…? – העובד והעמית שלו לא זיהו סיכון זה כנת"ב ולא שקלו להגיד "לא". שניהם לא התייחסו לסכנת נפילה מגובה. פעולות מתקנות (רמת מנהל עבודה) – • תדריך ראש צוות בנקודת העבודה ובדיקת מוכנות טרם תחילת העבודה. • חיזוק ערך התערבות עמיתים מונעת. פעולות מתקנות (רמת הארגון) – • ריענון תדריכי בטיחות. • מתן דגש על ערך חובת הזהירות המוגברת, החלה על ראשי צוותים, בעיקר לעובדי קבלן. | אירוע 2 תיאור כללי – חימום בלון גז, על מנת לקבל יתר לחץ גז, בעת עבודות איטום עם "ביטומן" חם. השגיאה האחרונה – חימום בלון גז באש גלויה . מאפייני העבודה – איטום רצפת פטיו בקומה רביעית, שלושה עובדים זרים. סביבת עבודה – חצר פנימית פתוחה, ללא מגבלות. פערי כשירות – לא נמצאו. פערי מוכנות ציוד וציוד מגן אישי – לא נמצאו. פערי מוכנות מקצועית – צוות האיטום לא השתתף בתדריך לשיתוף בטיחות בבוקר ביצוע המשימה. הצוות ניגש לעבודה ללא דיווח למנהל העבודה באתר. תדריך ר"צ לפני משימה – לא התקיים. פערי שליטה ובקרה – מנהל העבודה לא היה מודע לתחילת עבודת האיטום בקומה. מה קרה ברגע שלפני…? – הפועלים מודעים לערכי תכנית הכוכבים, אך התעלמו מערכי הליבה פעולות מתקנות (רמת מנהל עבודה) – • הדרכת צוות האיטום על נהלי העבודה והבטיחות באתר, על פי תכנית הכוכבים. • הדרכה ייעודית לצוות לגבי המשימה. (פעולות מתקנות (רמת הארגון – • חיוב כלל העובדים ועובדי קבלני משנה להשתתף בתדריך שיתוף הבטיחות באתר. |
תודה לחברות הבנייה על הדיווח ועל השיתוף!
פינת המוסד לבטיחות ולגיהות 
חדשנות וישומים טכונולוגיים בענף הבנייה
גשר בין אתגר להצלחה: למה נחוץ מנהל חדשנות בחברות הקבלן והבנייה?
על פי מאמר מאתר סיבילאנג' , ניתן ללמוד כי בפני ענף הבנייה בישראל עומדים אתגרים גדולים
ומשמעותיים, המתבטאים במיוחד במחסור בכוח אדם מיומן, עיכובים בפרויקטים, והשפעות של
המצב הביטחוני והמצב הגיאו -פוליטי על שרשראות האספקה. כדי להתמודד עם אתגרים אלו, פותחו בישראל ובעולם טכנולוגיות חדשניות, כמו כלים אוטונומיים, רובוטים, תוכנות BIM ובנייה מתועשת, המייעלות את תהליכי הבנייה ומפחיתות את התלות בכוח אדם.
עם זאת, קיימים חסמים בהטמעת טכנולוגיות אלו, כגון דבקות בשיטות עבודה מסורתיות, חשש משינויים, עומס על מנהלי פרויקטי ם ופער י תקשורת בין חברות הטכנולוגיה לחברות הבנייה.
מחקר של ConTech מצא כי למרות שמנהלי חברות הבנייה מבינים את הערך בשילוב טכנולוגיות, חסרה שיטה סיסטמטית להטמעתן, וישנם חסמים מצד מזמיני העבודה וחברות הביטוח.
המאמר בקישור למטה מציע למנות מנהל חדשנות בחברות הבנייה , שתפקידו לגשר בין חברות הטכנולוגיה לשטח, להוביל תהליכי הטמעה, ולהתאים את הטכנולוגיות לצרכים הייחודיים של כל חברה. מנהל החדשנות יסייע בהפחתת החששות משינויים, ייצור שפה משותפת בין הגורמים המעורבים, ויקדם את שילוב הטכנולוגיות לשיפור היעילות והצלחת הפרויקטים בענף הבנייה.
קישור למאמר באתר Civileng.co.il
חדשנות בחברות בנייה, קרדיט לאתר civileng.co.il
ציון לשבח!





חברת פרשקובסקי
חברת פרשקובסקי חידשה לאחרונה את הסמכתה לחמישה כוכבי בטיחות, הישג משמעותי המעיד על מחויבותה המתמשכת למצוינות ובטיחות בענף הבנייה.
החברה הוסמכה לראשונה לכוכב ראשון באמצע שנת 2022 ומאז פעלה במרץ ובמקצועיות להתקדמות בתוכנית כוכבי הבטיחות. חברת פרשקובסקי הייתה בין החברות הראשונות שהגיעו להישג המרשים של כוכב חמישי.
בהתאם לצמיחה בהיקפי הבנייה ולשינויים הדינמיים בהרכב כוח האדם, הגיעה הנהלת החברה למסקנה שיש להרחיב ולהעמיק את יישום והטמעת התוכנית באופן משמעותי.
במסגרת מהלך זה, ביצעה החברה סקר מקיף בקרב כל אנשי הניהול באתריה. לאחר ניתוח ממצאי הסקר, הוחלט על מינוי מנהל ייעודי לתוכנית כוכבים במשרה מלאה וגובשה תוכנית עבודה לחצי השנה הקרובה. תוכנית זו כוללת, בין היתר, הכשרה מלאה של אנשי הניהול לתוכנית הכוכבים, שיפור והעמקת יישום שגרות העבודה, וביצוע תהליך מתמיד של בקרת איכות ושיפור.
בנוסף, פותחה מערכת בקרה מתקדמת, המאפשרת למנהל התוכנית לעקוב באופן יומיומי אחר יישום השגרות בכל האתרים, לבחון את איכותן, ולהעביר משוב בונה למנהלים בשטח.
אנו בטוחים כי המהלך המקיף של חברת פרשקובסקי יתרום רבות להגברת המודעות והמצוינות בבטיחות בענף הבנייה ויהווה מודל לחיקוי והשראה לחברות נוספות, המתחייבות לסטנדרטים הגבוהים של תוכנית כוכבי הבטיחות.
על פעולותיה אלה וגישתה המצטיינת מוענק לחברת פרשקובסקי ציון לשבח! יישר כוח.